Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Росен Желязков: ПП разочароваха собствените си привърженици, защото създават нереалистични очаквания

Политика

Росен Желязков: ПП разочароваха собствените си привърженици, защото създават нереалистични очаквания

Росен Желязков: ПП разочароваха собствените си привърженици, защото създават нереалистични очаквания - Tribune.bg
Снимка:

Такива експерименти като ротационни правителства, повече не трябва да съществуват

„Дано този цикъл на 3-годишно безвремие в политическия диалог, който стана прекалено профанизиран и груб, езикът на омразата взима връх, дано се пречупи в юбилейния 50-ти парламент“, заяви пред БНТ Росен Желязков, водач на на евролистата на ГЕРБ-СДС и бивш председател на НС. Той определи 49-ия парламент като изключително сложно и политически натоварен. По думите му подобни ротационни модели не трябва да съществуват у нас:

„Такива експерименти като ротационни правителства, като ротационни модели, които са плод на тежък и необоснован политически компромис - повече не трябва да съществуват в политическата практика на страната. В един момента тази, която бе техническа, се превърна в ябълка на раздора. По скоро се оказа детонатор“, аргументира се Желязков.

По думите му последните правителства в България са били формални, без ясна политическа ангажираност и подкрепа, събират мнозинство по общи теми и затова са били силно атакувани.

„Тези правителства не успяха да движат България напред. Пример е усвояването на европейския ресурс – 22 милиарда, от които 13 милиарда за ПВУ. Усвоени са само 3%“, заяви Желязков.

Според него ГЕРБ не са тези, които са предизвикали изборите и попита къде са някои от знаковите лица на ПП-ДБ като Тодор Тагарев, които станаха причина за конфликти в сглобката.

„ПП разочароваха собствените си привърженици и това не е заради ГЕРБ, а защото създават нереалистични очаквания. Единствената им платформа беше колко зъл е ГЕРБ. То не бяха чували, Борисов ядеше хора. А хората очакат реални доходи, решения на проблемите си“. 

Желязков подчерта, че идеалният сценарий за ГЕРБ след изборите е ясна политическа отговорност, правителство с ясен политически мандат, ако ще е коалиционно според тежестта на участниците с ясно коалиционно споразумение за пълен мандат на управление. На въпрос с кого ще бъде това правителство, Желязков отговори: „Както ни подреди избирателят. Народът, както се произнесе, ние ще се съобразим“.

„Ние трябва да създадем правителство от проевропейски партии, които застават зад приоритетите на съюза, партии, които защитават приемането на еврото“, добави още Желязков.

Тази предизборна кампания по думите му ще е поредната на клишета.

„Парламентарни комисии бяха използвани за предизборни цели, а самият парламент като разследващ орган, коментира още бившият председател на НС във връзка със скандалите „Митници“, „Корал“ и др.. В следващия парламент, аз ще бъда един от хората, който ще предложи 2 месеца преди изборите да не може да се създават временни комисии, каза Желязков и внесе уточнението, че парламентът „не прави разследвания, заклинания и изводи“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети